VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Rechter vindt afwijsbrieven financieringsvoorbehoud niet geforceerd

Geplaatst op: 06-08-2018, 15:17:55

Een man hoeft van de rechter in Almelo geen boete te betalen voor het ontbinden van zijn koopovereenkomst. Hij sloot de overeenkomst onder voorwaarden van financiering op 20 juli 2017, maar moest de woning aan zich voorbij laten gaan omdat hij zijn eigen huis niet verkocht kreeg. De verkoper vond zijn inspanning onvoldoende en eiste de afgesproken boete van 10 procent van de koopsom: 31.500 euro

Volgens de koper had hij een akkoord met de Rabobank over de hypotheek, op voorwaarde dat hij zijn oude woning eerst verkocht. Dat kreeg hij niet voor elkaar binnen de gestelde termijn. Om aan te tonen dat de financiering mislukt was, stuurde hij de verkoper afwijzingsbrieven van SNS, Rabobank en ING, plus de aanvraag die hoorde bij de afwijzing van ING.

Brieven

ING: “Bij deze de bevestiging dat wij de aanvraag van klant [X] hebben moeten beëindigen omdat het inkomen ontoereikend is. Normaal verstuurt ons systeem een afwijzingsbrief, echter is dat in dit geval niet gebeurd. Daarom krijg je bij uitzondering van mij deze mail.”

Rabobank: “Uw aanvraag voor een hypothecaire geldlening is afgewezen omdat de aanvraag niet voldoet aan de door ons gestelde voorwaarden en normen. Het vastgestelde inkomen is niet toereikend om de financiering zoals bedoeld in het koopcontract te kunnen voldoen.”

SNS: “Op 16 augustus hebben we met elkaar gesproken over uw hypotheekwensen. Helaas moet ik u mededelen dat wij geen mogelijkheden zien om deze hypotheek op dit moment aan u te verstrekken.”

‘Afwijzing geforceerd’

De brieven zijn allemaal gedateerd op 7 september. Volgens verkoper blijkt daaruit dat er nooit een reële aanvraag is ingediend. Volgens de eiser lijkt het erop dat er alleen aanvragen zijn gedaan om een afwijzing te forceren. “Bovendien is de hypotheekaanvraag op onjuiste, althans ongebruikelijke, waarden getoetst.”

Voor de rechter draait de zaak om de vraag of de afwijzing volgens de koopovereenkomst ‘goed gedocumenteerd’ was. “Uit de letterlijke tekst van artikel 15.3 van de koopovereenkomst volgt dat [X] voor een goed gedocumenteerde mededeling één afwijzing van een erkende geldverstrekkende bankinstelling en een kopie van de hypotheekaanvraag dient over te leggen. Ter zitting hebben beide partijen verklaard dat de ontbindende voorwaarde door de makelaar in de modelkoopovereenkomst is opgenomen en dat zij daar niet uitdrukkelijk bij stil hebben gestaan. Er moet dan ook vanuit worden gegaan dat partijen geen aanvullende of andersluidende afspraken hebben gemaakt over de vereiste documentatie.”

“[X] heeft niet één, maar drie afwijzingen van erkende geldverstrekkende bankinstellingen overgelegd, alsmede de hypotheekaanvraag die hij bij de ING bank heeft ingediend. Dat is meer dan tussen partijen is overeengekomen. Dat de afwijzingen alle dateren van 7 september 2017 rechtvaardigt op zichzelf niet de conclusie dat [X] geen reële aanvragen bij de betreffende banken heeft ingediend.”

Verkocht

De rechter wijst daarom de eis van de verkoper af. Zijn huis verkocht hij vrij snel daarna overigens alsnog. Voor 5.000 euro meer dan hij aanvankelijk met zijn tegenpartij overeenkwam. Hij moet wel de proceskosten vergoeden.

Bron: publicatie van 3 augustus 2018 van Bart van de Laak op www.amweb.nl  

Vorige pagina